Zomerse soepjes

Rauwe bietengazpacho en frisse watermeloengazpacho

Voorgerecht of zomers hoofdgerecht (bijvoorbeeld aangevuld met wat zachte geitenkaas) voor 4 personen

Deze koude rauwe soepen zijn variaties op gazpacho: koude soep van groenten en kruiden (zonder bouillon) die ijskoud gegeten wordt. De benaming gazpacho komt van het Latijnse woord ‘caspa’ wat restant of kleinigheid betekent. De onderstaande soepjes zijn ook zo ontstaan: uit restjes die ik nog in de koelkast had aangevuld met groenten uit de tuin. Lekker makkelijk! Al voor de Romeinse tijd maakten de Spaanse herders een soort gazpacho, want het stilt de honger, lest de dorst en voorziet het lichaam van de nodige vitamines en zout. Heerlijk op warme dagen.

rauwe rode bietensoep

Koud soepje 1: bietengazpacho

Ingrediënten

  • 4 rode bietjes
  • eventueel het bietenblad
  • eventueel een paar handjes snijbiet (eventueel, om het wat groener te maken)
  • flinke hand aardbeien
  • 3 à 4 verse tomaten
  • handje gedroogde tomaten
  • 1 lente uitje en 1 sjalotje
  • wat water (of kefir water)
  • snuf zeezout
  • peper

Bereiding

• Snijd de groenten in grove stukken
• Snipper de ui
• Blender het hele boeltje tot een lekkere soepdikte
• Zet het minimaal een uurtje in de koelkast (liefst een nacht), zodat de verschillende smaken aan elkaar kunnen wennen

Koud soepje 2: watermeloengazpacho

Ingrediënten

  • 1/4 watermeloen
  • 1 rode paprika
  • 6 verse tomaten
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • handje verse basilicumblaadjes
  • snuf zeezout
  • peper
  • voor de liefhebbers: een vers rood pepertje

Bereiding

• Schil de paprika
• Snijd de tomaten, watermeloen en paprika in grove stukken
• Blender het hele boeltje fijn
• Ook deze is het lekkerst als ‘ie minimaal een uurtje in de koelkast heeft gestaan (liefst een nacht)

Seveertip

Deze soep kun je serveren met ijsklontjes (2 per persoon) en fijngesnipperde basilicum erop

Comments

2 Responses to “Zomerse soepjes”

  1. safi says:

    leuk yama!
    ik heb er ipv de bieten bladeren bleekselderij in gedaan. en nog stukje avocado, stukje komkommer, teentje knoflook, verse gember en kurkuma en peterselie, en beetje hennepolie.
    nu nog even wachten tot het koel genoeg is.

Leave A Comment