Zomer

Nouja, zómer…!!?
Ja, en òf het zomer is.

Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.

Hoewel het een weekeind was vol herfstige buien, is het echt zomer geworden. Vrijdag was de langste dag van het jaar, de zomerzonnewende. Vanaf nu worden de dagen weer korter. En gister was het bovendien volle maan. En niet zomaar volle maan. Een supermaan! De maan stond dichter bij de aarde dan ooit.
Dit zijn mooie gelegenheden om stil te staan bij de afwisseling van de seizoenen en het ritme van het jaar: een natuurlijk en organisch ritme. In onze cultuur staat het denken zo centraal, dat we net doen alsof we losstaan van de seizoenen. Maar in de uitermate turbulente tijd waar we in leven kan het natuurlijke ritme rust brengen, als we het denken en ervaren aanpassen aan de wisseling van de seizoenen. Die komen namelijk door ons heen en ieder mens vult die met de kleur van zijn specifieke eigenheid.

De zomer in het jaar is als het midden van de dag. Wat in de winter voorzichtig ontkiemt en in de lente in heel voorzichtig tevoorschijn komt, wordt in de zomer volledig zichtbaar als vorm. Dit is de tijd om jouw unieke bijdrage zichtbaar te maken. Je ideeën (die in de lente de tijd hebben gehad om goed te wortelen) kunnen gaan rijpen. Dat wil zeggen: voller worden, duidelijker worden. Daardoor wordt de natuurlijke staat zichtbaar en kunnen ze een passende vorm gaan vinden.
Omdat alles in het volle licht komt te staan, komt ook datgene wat niet passend of in orde is, aan het licht. Jouw unieke eigen bijdrage wordt getoetst aan de buitenwereld. Zo kun je je opeens in een situatie bevinden die je helemaal niet wenst. Die moeilijkheden en pijn zijn inherent aan een snelle groei, en vaak blijkt dat het leven je daarmee de lessen heeft aan geboden die je te leren had.

Lees meer over Leven en werken in het ritme van de Seizoenen van Jaap Voigt

A life without love is like a year without summer.  Swedish Proverb

Leave A Comment