Hier word je blij van

Gegrilde aubergine met karnemelksaus

voorgerecht voor vier personen

Rechtstreeks uit de voedselhemel. Compleet met het geheim van Sami Tamimi om de pitten uit granaatappels te halen (ge-wel-dig!!). Hèt succesrecept uit het prachtige groentenkookboek Plenty van Yotam Ottolenghi, die het “rustiek en tegelijkertijd elegant” noemt. Gelijk heppie!

2 grote lange aubergines
5 eetlepels olijfolie
1 ½ theelepel citroentijmblaadjes, plus ’n paar takjes om het te garneren
1 granaatappel
1 theelepel za’atar (Midden-Oosters kruidenmengsel van oregano, basilicum en thijm met sesamzaadjes en zout. Mijn Libanese vriendin Rima Khcheich van mij neemt altijd een grote zak voor me mee van haar moeder, maar het is ook in Nederland wel te krijgen).
Maldon zeezoutvlokken
Zwarte peper (uit de molen)

Karnemelksaus:
1,4 dl karnemelk
100 g Griekse yoghurt
1 ½ eetlepel olijfolie, plus wat extra om te besprenkelen
1 kleine teen knoflook, fijngewreven
snufje zout

Oven vast op 200 graden voorverwarmen. Aubergines overlangs doormidden snijden (óók door het steeltje, want dat staat zo leuk!). Met een scherp mesje een ruitpatroontje in het vruchtvlees maken, maar de schil heelmaken (3 à 4 sneden per kant).

Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bestrijk ze met olijfolie tot het vruchtvlees alle olie heeft opgezogen. Bestrooi ze met de tijmblaadjes en een beetje zout en peper. Rooster ze 35 à 40 minuten in de oven waarna het vlees gaar, geurig en lichtbruin moet zijn. Neem ze uit de oven en laat ze koud worden.

Doe in de tussentijd de truc met de granaatappel: Snijd hem horizontaal doormidden. Houd de ene helft boven een kom met de snijkant op je  handpalm, en sla dan met een houten lepel zachtjes tegen de schil. Blijf met toenemende kracht slaan tot de pitten loslaten en tussen je vingers door in de kom vallen.

Klop voor de saus simpelweg alle ingrediënten door elkaar. Proef of hij goed op smaak is en zet hem in de koelkast.

Schep voor het opdienen de saus over de aubergine en bestrooi ze met za’atar en flink wat granaatappelpitten en garneer met de citroentijm. Maak het gerecht af met wat olijfolie.

Leave A Comment