Hartverwarmend

Verwarmende kruiden

Voeding levert niet alleen de nodige bouwstoffen voor ons lichaam, maar alles wat we eten heeft een thermische uitwerking op het lichaam. In de zomer, als het wat warmer is, zijn we gek op verkoelende frisse salades met sla en komkommer. In de winter als het koud is eten veel mensen liever verwarmende stoofpotjes met kaneel.

Het is buiten alweer flink aan het afkoelen. En ook wij keren steeds meer naar binnen (letterlijk en figuurlijk), net als de natuur. Ons bloed gaat langzamer stromen en wordt ietsje dikker, zodat belangrijke voedingsstoffen langer in ons lichaam kunnen blijven en we de energie (en dus de warmte) beter kunnen vasthouden. Dit proces kunnen we ondersteunen met heerlijk verwarmende kruiden in het eten.

Verwarmende kruiden zijn niet alleen goed voor koukleumen, maar ook voor mensen die zich moe of wat neerslachtig voelen of vatbaar zijn voor infecties.

Verwarmende kruiden hebben over het algemeen een scherpe, pittige en zoete smaak. Ze zijn vaak klein, droog, compact en rood of oranje van kleur. Denk aan peper, kaneel, kerrie, nootmuskaat, gember, kardamon, koriander, knoflook, kurkuma, kruidnagel, rozemarijn, tijm en karwij. Dit soort kruiden en specerijen kunnen helpen om je ‘verteringsvuur’ hoog te houden, wat minder energieverlies geeft.

IJsjes in de winter. Nee toch?
Als je veel verkoelende gerechten eet, met name als het buiten ook koud(er) is, moet je lichaamsthermostaat steeds corrigeren. Nou is het niet per definitie zo dat raw food altijd ‘koud’ is. Maar als je, net als ik, een fan van rauwkost en raw food bent, pimp deze dan op met de bovengenoemde verwarmende kruiden. Dit vermindert een energiedip na het eten van maaltijdsalades en fruit. Zelf ben ik gek op gember en kaneel om het verkoelende effect van veel van mijn rauwe eten tegen te gaan.

Rode chilipeper is heet. En rode chilipeper uit de diepvries is nog steeds heet! Een rode chilipeper is niet warm als je deze vastpakt, maar heeft een zeer verwarmend effect als je het eet. Het prikkelt niet alleen de warmtezintuigen in de mond maar heeft een verwarmend effect op het hele lichaam.

Leave A Comment