Thanksgivingday

Dankbaarheidsdag

Nothing is more honorable than a grateful heart. – Seneca

Vandaag is het thanksgivingday. In Nederland ‘doen we daar niet aan’. Maar ik houd ervan om stil te staan bij de dingen waar ik dankbaar voor bent in mijn leven. En niet alleen vandaag.

Thanksgiving was never meant to be shut up in a single day. – Robert C. Linter

Dankbaarheid is een mindset. Een manier van kijken, de dingen om je heen op waarde schatten, waarderen en zien wat wèl is. We hebben de neiging om ons te vergelijken met mensen die – in onze ogen – ‘beter’ hebben. Zo ben ik zelf een tijd geobsedeerd geweest door wat ik vanwege mijn ziekte moest missen: ik zag vooral de dingen die aan mijn neus voorbij gingen en voelde me machteloos. Ik was boos op ‘de situatie’ (waar niemand iets aan kon doen). “Accepteren” werd er telkens geroepen, “Loslaten!” en meer van die abstracte begrippen waar ik op dat moment helemaal niets mee kon.
Het keerpunt was een moment dat ik letterlijk overspoeld werd door een overweldigend gevoel van dankbaarheid. Ik was niet meer bezig met wat ik liever anders had gewild en wat er aan ontbrak, maar voelde me intens dankbaar voor wat om me heen was en op me af kwam op het moment dat ik het nodig had. Vanuit dat gevoel van dankbaarheid was ik steeds beter in staat om gebruik te maken van de potentie om me heen. En omdat ik zo dankbaar was, wilden anderen alleen maar meer bijdragen. Die aantrekkingskracht! Tel je zegeningen. Letterlijk!  Leven vanuit dankbaarheid verhoogt voor mij het ervaren van geluk.Maak eens een tijdje elke avond voor het slapen een lijstje met drie dingen waar je dankbaar voor bent. Zou je daar wat van willen delen in het commentaarveld hieronder? En als je een comment leest dat je waardevol vindt, reageer daar dan op. Dan brengen we samen meer dankbaarheid en positiviteit in de wereld.

Ik ben superdepuper dankbaar voor een he-le-boel moois. Voor de liefde in mijn leven, de fantastische en inspirerende mensen die ik om me heen heb, mijn gezondheid die ik (na 25 jaar zware medicijnen met massa’s aan bijwerkingen) weer terug heb gekregen in het afgelopen jaar door anders te gaan eten (waardoor ik nu zonder medicatie nagenoeg symptoomvrij ben!). Ik ben mijn ouders dankbaar, die me in alle ups en downs gesteund hebben en mijn meest idiote waanzinnige plannen altijd ondersteund hebben – of ik nou in Kenia ging wonen en daar mijn eigen modderhut wilde bouwen, een tijdje in mijn eentje in de bergen wilde gaan zitten voor mijn innerlijke ontwikkeling of alsnog naar de theateracademie wilde. Ik ben mijn zoon Milan dankbaar, omdat hij zo vrolijk en creatief is, en me altijd weer weet te verrassen. Ik ben dankbaar voor de vele lieve vrienden die ik om me heen heb en voor de trouw van vrienden in het buitenland die van hun laatste centen een telefoonkaart kopen om mijn stem te horen. Ik ben dankbaar voor een dak boven mijn hoofd en voor het superschone drinkwater wat bij mij zo uit de kraan komt lopen – dingen die in deze wereld helemaal niet vanzelfsprekend is. Ik ben dankbaar voor het feit dat ik eigenlijk altijd gedaan heb wat ik fijn vind, goed in ben en daarmee anderen mee inspireer. Voor de inspirerende cliënten die ik op hun pad mag begeleiden, voor het boek wat gister is uitgekomen met een mooi portretje van mij met een cliënt. En ik ben zeer dankbaar voor de steun die ik krijg van allerlei mensen om ervoor te zorgen dat ook vrienden in Kenia schoon drinkwater hebben en waarmee we het schoolgeld voor een aantal kinderen in Kenia (onder andere mijn naamgenootje Minke Mdogo) kan betalen (zie Minke, Minke en jij?).  Er is zo veel om dankbaar voor te zijn.

Ik ben dankbaar, dankbaar, dankbaar…. Ik kan nog een hele tijd doorgaan. Maar ik ben ook dankbaar dat een vriend mij vandaag wil komen helpen met mijn administratie (zomaar, uit aardigheid). Dat ga ik nu eerst doen! Dus dit is alleen nog maar snel-in-elkaar-geflanste-dankbaarheid. Kun je nagaan!

Leave A Comment