Proeven

“Yama heeft me gevraagd om te komen koken voor haar Celebrate the Senses weekend 5 en 6 september 2015.

Ik, omdat ik een unieke joni-experience zou kunnen geven.
Ik kan vele mensen vragen om te komen koken, maar ik wil de Joni experience”, zei Yama.

Wat een compliment…
Als voorbereiding, en voor de leuk, ging ik een paar woensdagen terug met de trein naar utrecht, om de unieke Yama experience te ondergaan.
Haar, volgens mij inmiddels best veel bekendheid vergaarde blindfolded diner.

Ik kan nu gaan jubelen over de kwaliteit van aandacht en verzorging; van begin tot eind. De eerste blik van Asim bij binnenkomst, mijn handen die zo teder en aandachtig gewassen werden (en hoe kwetsbaar dat voelde), het afgestemde opdienen, de lieve amuse en de mooi verzorgde borden.
Ik kan nu vertellen dat ik op de koop toe ook nog een aantal keer een schoudermassage tijdens het eten ontving, om nog meer te smelten in mijn lichaam, zachtheid, ontspanning en genieten. Daarnaast kan ik delen dat de de stilte, de blinddoek, de geuren, de geluiden… Dat dit alles mij naar en in een aura van aandachtig begeleide.
Ik zou zelfs nog kunnen vertellen vertellen hoe leuk en warm haar typisch tuinwijkse huisje is, met kleurtjes, kicken zelfbedacht kookeiland waarvan het halve onderstel wordt verzorgd door een antieke ladenkast en al typend nog even terugdenken aan het aaibare behang met velours barok.

Dat zou ik allemaal kunnen doen.

Maar wat ik vooral wil vertellen is, hoe dit alles uiteindelijk bijdroeg aan, de aandachtige en betekenisvolle beleving van het eten die plaats kan vinden, en bij mij plaatsvond, als ik daar met mijn volledige aandacht bij ben.

Leuke fruitsmaakjes, gedroogd en vers.
Licht bruisend Aperitief.
Een fris witlof hapje met nutty bite.
Toch ook maar een klein glaasje witte wijn
Voor bij en nu door naar het hoofdgerecht.

En toen was daar de pijnboompit.
Zacht en half verborgen in de topping, welke gemaakt van zelf geplukte brandnetels en schapenfeta, deze op een al dente ovengeroosterd plakje biet.
Daar zaten ze, een paar.

Wat ik toen meemaakte kende ik al van goede wijn of een slokje van broers wiskey. Of een sensueel – op tropische muziek- gevoerd bordje amuses. Een smaak die ik proef in beelden. Die je meeneemt naar en in een rijke innerlijke wereld.
Dit keer was dat de pijnboompit. Ze brachten me naar een naaldbos. Ik ervoer bewondering, ontzag, respect en dankbaarheid. Het eten vaak zo vanzelfsprekend… Dat het er is. Maar waar het vandaan komt, en de energie die het van daar meeneemt.. Oerbos, samengeperst in zo’n vettig pitje. Verzameld uit de dennenappels… Daar voor mij op het bord.
Hmmmm.

En dan nog die zalig mals geroosterde wortels, ook die maakten indruk. Om erop te sabbelen, te savouren. Zo zacht en mals, wat zalig.

Ik blik nog even terug in mijn tekst, in mijn verbeelde beleving en mijmer over betekenisvol. Wat raakte me het meest deze avond? Het was niet de pijnboompit. Ook al vind ik het tof om eten zo te kunnen ervaren. En mezelf eraan te blijven herinneren om, elke keer weer, aandachtig te zijn en te genieten. Dat in het subtiele en kleine zoveel is. En dat zo minder meer wordt. Genoeg ook echt genoeg. En ik mijn hele wezen zo voedt. Wellicht ook inspirerend voor wie dit leest om met meer aandacht en waardering met eten bezig te zijn.

Maar wat blijft me nou het meest bij van zo’n avond?
Het waren de mensen.

De ontmoeting met mezelf, door het contact met hen. Aanrakingen, blikken, sferen… Welke me hielpen zakken, aftasten, (door)voelen, liet huilen, genieten en stralen.

Die verbinding. Dat diepe contact. Dat is boeiend. Wat zich daar allemaal in laat zien.

En daarbij dankbaar en aandachtig genieten van lekker eten, met liefde gemaakt. Dat is fijn. Heel fijn.

Dat is wat mij betreft Aphroditisch leven. Er dichtbij zijn. Bij alles. Want dan is alles mooi. Heeft alles haar schoonheid. Als je het mag voelen. Laten zijn. Laten leven. En via de sensualiteit wordt ik zacht en zak ik … Voelend in mijn mooie lichaam waar dat allemaal te beleven is….

Hmmm… Het Celebrate Your Senses weekeind in september wordt weer een mooie verdieping en beleving in intimiteit.
Ik kijk ernaar uit.
(Ik slaap daar in de boomhut, joepie een droom die uitkomt!)

Xx dankjewel Yama en tot in september bij jouw retreat!”, May 31st, 2015

Joni Nelis, Catering, Massages, Liefdesrituelen en Schrijfster van liefdeskookboek bij JoinJoni

“It is through the body you reach the divine.” – Osho

Celebrate Your Senses
Een weekeind volledig gewijd aan de beleving van je zintuigen.
Een weekeind vol proeven, ruiken, voelen, luisteren, kijken…
Een weekeind met massage, meditatie, rituelen, dans en orgastisch genieten van overheerlijke passionfood maaltijden.

Kijk hier voor meer informatie over het Celebrate Your Senses 2-days retreat 5 en 6 september 2015 in Utrecht

Leave A Comment