Pressé de legumes

A master piece

[EXPAND Click for English]After many requests it is here: the recipe of the impressive looking and great tasting pressé de legumes. When you put veggetables in oil they last a lot longer. And by putting some pressure on it, you squeeze the moist out of the veggies and all that is left is an explosion of taste! I got a lot of compliments for this master piece, but actually it is based on a recipe by Yvette van Boven her great cookbook ‘Home Made‘.

This is what you need for the pressé
3 aubergines
3 zucchini
500 gr roasted red bell pepper
olive oil

For the basil oil
300 ml olive oil
a bunch of basil
2 garlic cloves
1 lemon (juiced)

For the herb quark
300 gram fat cottage cheese (kwark)
2 tbs chive
2 tbs parsley
2 tbs dill

Cut the aubergine, zucchini and bell pepper as thin as possible – preferably with a slicer or a mandoline.
Preheat the oven to 180 degrees Celsius and remove the baking sheets. Grease the baking sheets with olive oil and sprinkle them lightly with Himalayan or sea salt and pepper. Top them with eggplant slices, which you also sprinkle on top with a little olive oil, salt and pepper. Bake the aubergine slices 8 to 10 minutes and repeat until all eggplant is baked.

Mix all ingredients of the basil oil with a hand blender and bring it to taste with a little salt and pepper.

Cover a cake mold with plastic foil. Then coat the bottom and sides with overlapping slices of grilled aubergine.

Fill up the mold with layers of raw zucchini, roasted peppers and pour every two layers some basil oil. End up with a layer of eggplant and fold it over the top. Then fold the plastic wrap tightly. Put something heavy on the terrine (pack yogurt or preservatives cans) and put it at least one day in the refrigerator, preferably longer.

Beware of dripping when you take the terrine out of the fridge. First pour out the oil and the moisture that have come from the vegetables and then open the plastic wrap. To get the terrine on a plate, put a plate on top and turn it upside down together with the mold, it will dropp on the plate (be careful with that since it can leak!). Dab the bowl dry with paper towels.Just before serving you can make the herb quark by chopping all the herbs and stirring it in the quark.
Use salt and pepper the way you like it.
Excuse me for my English and have a nice meal!

[/EXPAND]

voorgerecht voor tien personen

Op veler verzoek is hier het recept van de indrukwekkende Pressé de legumes. Als je groenten op olie zet blijven ze veel langer goed. Als je er ook nog druk op uitoefend wordt het vocht uit de groenten geperst en wat er overblijft is pure smaakbeleving! Ik heb een boel complimenten gekregen voor dit meesterwerkje, maar het is geïnspireerd op een recept uit ‘Home Made’, het geweldige kookbook van Yvette van Boven.

Pressé de legumes

Dit heb je nodig voor de pressé
3 aubergines
3 courgettes
500 gram geroosterde rode paprika’s (3 stuks, bij zelf roosteren)
extra vergine olijfolie
himalaya- of zeezout
peper uit de molen
cakevorm
plastic folie

Voor de basilicumolie
300 ml extra vergine olijfolie
een bos basilicum
2 tenen knoflook
het sap van 1 citroen

Voor de kwark
300 gram biologische kwark
2 el verse bieslook
2 el verse peterselie
2 el verse dille

Snijd de aubergine, de courgette en de geroosterde rode paprika zo dun mogelijk met een groot scherp mes, op een schaaf of met behulp van een mandoline (die maakt prachtig dunne gelijke plakjes).
Haal de bakplaten uit de oven en verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Smeer de bakplaten in met olijfolie en bestrooi ze lichtjes met Himalaya- of zeezout en peper en beleg ze met aubergine plakken. Bedruppel ook de bovenkant ietsje met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Bak ze in een minuut of 8 à 10 gaar en herhaal dit tot alle aubergine gebakken is. [NB: aubergine bakken kan ook heel goed op de grillplaat, maar dan krijg je zwarte streepjes – maar dat vind je misschien wel heel mooi?]

Meng alle ingrediënten van de basilicum olie met een staafmixer en maak het op smaak met peper en zout.

Bekleed een cakevorm met plasticfolie en laat de randen ruim overhangen. Bekleed de randen van de vorm vervolgens met overlappende plakjes gegrilde aubergine, en laat ook die weer ruim aan de bovenkant overhangen.


Vul dan de vorm verder op met laagjes rauwe courgette, geroosterde paprika en smeer het na elke twee laagjes in met wat basilicumolie. Vouw de aubergine die er aan de bovenkant overheen hing overheen; je eindigt dus met een laag aubergine en vouwt hem goed dicht met aubergine. Dan vouw je de plasticfolie goed dicht.

Leg iets zwaars op de terrine (pak yoghurt of conserveblikken) en zet hem minimaal één dag in de koelkast, liefst langer.

Pas op voor lekker als je de pressé uit de koelkast haalt. Giet eerst de olie en het vocht wat uit de groenten is gekomen goed af en open dan de plasticfolie aan de bovenkant. Leg er een bord op en draai het bord met de vorm erop om, zodat de terrine op het bord komt te liggen (NB: pas op met vocht wat er nog uitloopt). Dep de schaal droog met keukenpapier.

Maak vlak voor het serveren de kruidenkwark door alle kruiden fijn te hakken en door de kwark te roeren (op smaak brengen met peper en zout).


Snijdt de pressé voorzichtig met een scherp mes in dikke plakken. Serveren met kruidenkwark.Mmm…! Eet smakelijk.

making a pressé de legumes

Comments

4 Responses to “Pressé de legumes”

  1. karin van hoorn says:

    In het blad Elle Eten van 2009 zag ik het recept van de pressé de legume. Ik heb het gemaakt, maar raakte geheel in de war omdat wel de aubergines gegrild werden, maar met geen woord werd gerept over de courgettes. Op mijn zoektocht op internet naar een ander recept van deze “groentecake” stuitte ik op het recept van Minke. Ik zocht contact met haar. Aangenaam verrast was ik door haar website en alles wat zij nog meer doet dan een pressé de legumes maken. Die pressé gaf mij dus meer dan ik dacht, waar ik naar op zoek was. Bovendien geeft Minke door foto’s van het maakproces heel duidelijk aan hoe je hem maakt. De courgette kan rauw, zei Minke, omdat je hem dun snijdt en hij marineert in de olie. En ja, dat klopte. Ik had weliswaar moeite met het grillen in de oven van de aubergine, maar de volgende keer snij ik de aubergine in ietsjes dikkere plakken. Een mens leert steeds. Het ontvellen van de gegrilde paprika’s vind ik altijd een feest. De pressé was een succes. Veel werk, maar wel een succes. Minke gaf bovendien de suggestie ook eens met mozzarella te werken. Voor de volgende keer. Eerst me in haar website verdiepen.

  2. Super om te horen, Karin.
    Dankjewel voor je reactie.

  3. Renee says:

    inmiddels is het 2015. ik ga dit recept maken voor kerst. ik kwam het inderdaad tegen op de website van Elle en bij het lezen van dat recept raakte ik ook in de war. Op mijn zoektocht kwam ik op deze site terecht en hier vind ik wel de nodige info. DusGoede hoop voor morgen. Dan ga ik hem maken. Ik ben beniewd!

Leave A Comment