Passionfood

Frisse quinoa salade

Bijgerecht of zomers hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten Kwa hoeveelheden… ik doe altijd maar wat. Zoiets: 200 gram rode quinoa Halve stronk broccoli, gestoomd Handje amandelen Handje pompoenpitten Lenteuitje, fijngesneden Handje verse peterselie en/of koriander Handje verse munt Kerstomaatjes 4 vijgen Citroensap Olijfolie Bereiding Breng de quinoa aan de kook (een deel quinoa op twee delen water), laat het 5 minuten koken en nog 10 minuten wellen. Stoom de broccoli zo’n 5 à 10 minuten (gaar maar niet zacht). Rooster […]

Pressé de legumes

A master piece Click for English After many requests it is here: the recipe of the impressive looking and great tasting pressé de legumes. When you put veggetables in oil they last a lot longer. And by putting some pressure on it, you squeeze the moist out of the veggies and all that is left is an explosion of taste! I got a lot of compliments for this master piece, but actually it is based on a recipe by Yvette […]

Hartverwarmend

Verwarmende kruiden Voeding levert niet alleen de nodige bouwstoffen voor ons lichaam, maar alles wat we eten heeft een thermische uitwerking op het lichaam. In de zomer, als het wat warmer is, zijn we gek op verkoelende frisse salades met sla en komkommer. In de winter als het koud is eten veel mensen liever verwarmende stoofpotjes met kaneel. Het is buiten alweer flink aan het afkoelen. En ook wij keren steeds meer naar binnen (letterlijk en figuurlijk), net als de […]

Zomerse soepjes

Rauwe bietengazpacho en frisse watermeloengazpacho Voorgerecht of zomers hoofdgerecht (bijvoorbeeld aangevuld met wat zachte geitenkaas) voor 4 personen Deze koude rauwe soepen zijn variaties op gazpacho: koude soep van groenten en kruiden (zonder bouillon) die ijskoud gegeten wordt. De benaming gazpacho komt van het Latijnse woord ‘caspa’ wat restant of kleinigheid betekent. De onderstaande soepjes zijn ook zo ontstaan: uit restjes die ik nog in de koelkast had aangevuld met groenten uit de tuin. Lekker makkelijk! Al voor de Romeinse […]

bubbels en bruis

Kefir Water – een natuurlijke probiotica, zeer goed voor de spijsvertering Het bubbelt en bruist van jewelste in mijn keuken: grote potten met op en neer dansende waterkefirkorrels die een verfrissende, licht bruisende, probiotische drank creëren. Het zijn net een huisdieren: ze moeten goed verzorgd en op tijd gevoerd worden. Een leuke hobby (al moet ik nog even oppas regelen voor in de vakantie 😉 Ik ben aan het experimenteren met kefir water in allerlei smaakjes (onder meer met sinaasappel, […]

kokosbonbons

Raw ‘n healthy bounties! Gezond lekkers voor tussendoor Geïnspireerd op een recept van De Rauwe Keuken. Vulling: 1/2 cup dadels (20 minuten weken) 1/2 cup water 1  1/2 cup gedroogde kokos 1/8  cup gesmolten kokosolie 1  1/2 eetlepel gemalen cashewnoten snufje zout Bereiding: De dadels met het water tot een dadelpasta mixen (in de keukenmachine). De andere ingredienten toevoegen en mixen tot het goed gemengd is. Half uurtje laten opstijven in de koelkast (dat maakt dat je er gemakkelijker vormpjes […]

Green smoothies (deel 2)

Verdere tips voor sappen en green smoothies Ik ben inmiddels in mijn laatste week van drie weken voorjaarsvasten en leef alleen op zelf gemaakte sappen. Op deze manier doorspoel je je lichaam met de voedingsstoffen die het nodig heeft, terwijl je de verteringsmachine even rust geeft. Zo krijgt je lichaam de tijd om zich te herstellen en op te schonen, want veel kwaaltjes betekent vaak een sterk vervuild lichaam. Na een periode van sapvasten voel je je vaak als herboren! […]

Green smoothies (deel 1)

Kwaaltjes Veel mensen nemen kwaaltjes als hoofdpijn of migraine, weinig energie, vermoeidheid, slaapproblemen, een opgeblazen gevoel na het eten, overgewicht, huidproblemen, etc. voor lief. Ze denken dat ze ‘best gezond’ eten en dat het normaal is dat je af en toe ergens last van hebt. Of ze zijn zelfs zo gewend aan hoe ze zich voelen, dat ze niet beter weten. Zo was het bij mij in ieder geval wel! Wat zij echter niet beseffen is dat alle bovenstaande problemen, […]

Voorjaarsdetox

From MindFuck to MindSet Ik heb het voorjaar in mijn hoofd. Om precies te zijn: de voorjaarsschoonmaak. Nee (nog) niet in mijn huis, maar in mijn lijf. Ik ben afgelopen maandag begonnen met een Raw Food F(e)ast die in drie weken gaat duren – met de laatste week sapvasten. “I am on a wild and exciting journey ‘from MindFuck to MindSet’: 3-weeks on just fresh fruits, vegetables, nuts, seeds and limited amounts of sprouted grains. Wiieeehiieeew!” – Minke | ActWild […]

Cucumber rolls

Heerlijk frisse rolletjes van komkommer met rauwe groenten. Als feestelijk hapje, voorafje, in plaats van sla of onderdeel van een hors d’ouvre. Rijk van smaak, smelten in de mond. Voor 4 personen Ingrediënten: (kies wat je lekker lijkt): 2 komkommers, elk ten minste 30 cm 1 avocado, geschild en tot julienne gesneden 1 wortel/winterpeen, tot julienne gesneden 1 kleine rode paprika, zaden verwijderd en tot julienne gesneden Handje taugé Handje zeekraal Handje rucola Handje eikenbladsla in kleine stukjes Handje kiemen […]

Thaise pompoensoep

Verzoeknummertje Een heerlijk zacht, pittig soepje. Scheutje olijfolie (1 à 2 eetlepels) 1 teentje knoflook 4 sjalotjes 2 kleine rode pepertjes (NB: niet de zaadlijsten verwijderen!) 1 à 2 stengels citroengras 500 ml bouillon 500 gram pompoen, in stukken van ong 1,5 cm (schil kan er gewoon aan blijven) (eventueel een aardappel, dan wordt ‘ie iets meer gebonden) 1 blikje cocosmelk verse basilicum Snijd de pompoen en de aardappel in grove blokjes. Snipper de sjalotjes, de knoflook en de peper. […]

Pastinaak-sinaasappelsoep

Een feestelijk feelgood soepje met pastinaak en sinaasappel. Ingrediënten: 900 gram a 1 kilo pastinaak (schillen en in blokjes snijden) olijfolie 1 uit (fijngesneden) 1 teentje knoflook (fijngesneden) 2 tl ketoembar (korianderzaad in poedervorm) 1 liter groentenbouillon (van te voren klaarmaken) sap van 3 a 6 sinaasappels (uitpersen) evt. wat verse gember (ong. 1 cm, fijngesneden) 1 1/2 dl slagroom of creme fraiche 2 el basilicum zout en peper uit de molen Garnering: Schil van 1 sinaasappel in heel dunne reepjes snijden […]

De rijkdom van de herfst

Bonbons van tamme kastanje-mousse in chocolade De lekkernijen groeien en vallen voor je voeten als je nu door de prachtig gekleurde hersftbossen zwerft. Wat een rijkdom! Laatst liepen we op een smal paadje tussen de bomen door, toen we wat hoorden ritselen in de droge bladeren op de grond. Even later kraakte het tussen de bladeren in het maisveld. Ritsel. Ritsel… kraak… We verstilden om te kijken of we het dier dat daar rondscharrelde konden zien. Ritsel… plok… plok! Plok-plok-plok…! […]

Mille-feux

Mille-Feux van gekookte en rauwe biet met schapenkaas bijgerecht voor vier personen Geïnspireerd op een recept uit het heerlijke kookboek Home Made van Yvette van Boven. Salade: 2 rauwe bietjes 2 voorgekookte bietjes (eventueel kun je die nog 20 minuutjes op een zacht vuurtje roken met 2 eetlepels rookmot) 1 bos waterkers (of fijne spinazie) 100 gram verse rauwmelkse schapenkaas (in het originele recept zit comté uit de Jura) 2 eetlepels hazelnootolie 75 gram hazelnoten de blaadjes van 2 takjes verse […]

Hier word je blij van

Gegrilde aubergine met karnemelksaus voorgerecht voor vier personen Rechtstreeks uit de voedselhemel. Compleet met het geheim van Sami Tamimi om de pitten uit granaatappels te halen (ge-wel-dig!!). Hèt succesrecept uit het prachtige groentenkookboek Plenty van Yotam Ottolenghi, die het “rustiek en tegelijkertijd elegant” noemt. Gelijk heppie! 2 grote lange aubergines 5 eetlepels olijfolie 1 ½ theelepel citroentijmblaadjes, plus ’n paar takjes om het te garneren 1 granaatappel 1 theelepel za’atar (Midden-Oosters kruidenmengsel van oregano, basilicum en thijm met sesamzaadjes en […]