Lente

Nouja, lènte…!!?
Ja, en òf het lente is.

“De lente wordt eerder herkend door de planten dan door de mens.” Chinees spreekwoord

Lente, zomer, herfst, winter, ieder seizoen heeft zijn eigen karakter, kleur, tempo en ritme. De eigenheid van ieder seizoen is heel helder: je kunt de natuur zien veranderen. Niet elke dag misschien, maar wel elke week of maand. Wij zijn geneigd om het wisselen van de seizoenen te zien als iets dat buiten ons plaatsvindt. Veel mensen hebben het gevoel alleen maar toeschouwer te zijn. Misschien houd je rekening met de seizoenen met het plannen van je vakanties. Of vier je de feestdagen – die grotendeels van oude natuurfeesten afstammen. Maar dit jaarritme zit ook in jou. De wereld is maar in beperkte mate maakbaar en je bent geen losstaand en onafhankelijk individu maar deel van een groter systeem.

Er is een doorgaande levensstroom die er altijd is. Wijzijn de seizoenen: ons fysieke lichaam, ons gevoel, ons denken en ons ervaren doorlopen evenzeer de lente, zomer, herfst en winter. In onze cultuur staat het denken zo centraal, dat we net kunnen doen alsof we losstaan van de seizoenen. Maar we doen er beter aan het denken en ervaren ook aan te passen aan de wisseling van de seizoenen. Die komen namelijk door ons heen en ieder mens vult die met de kleur van zijn specifieke eigenheid.

Neem bijvoorbeeld je relatie…

Ook in je relatie ken je waarschijnlijk de seizoenswisselingen: de zomer waarin er gevierd mag worden, de herfst waarin je kunt oogsten, de winter waarin alles stil lijkt te vallen en er met name van binnen dingen gebeuren en de lente waarin alles weer opbloeit. Ik vind het een mooi beeld om je relatie als een tuin te beschouwen. De seizoenen die er doorheen spelen en het feit dat je hem moet onderhouden omdat hij anders verwildert. Ook een mooie wilde tuin moet bijgehouden worden!

Lente
Wat gedurende de winter in je binnenwereld is opgebouwd, kan nu naar buiten: het is tijd voor expansie. De lente is één en al ontwaken en openbarsten. Fris en vol beloften. Maar dit ontwaken gaat niet zonder slag of stoot, het is ook een worsteling. Dat wat opkomt is nog kwetsbaar en kan gemakkelijk gestoord of zelfs vernietigd worden. De grootste aandacht dient daarom te zijn op verdere worteling van vanuit die worteling op groei naar buiten.

Lente: word je bewust van je kiemen.

Dosering
In de lente komt steeds meer vitale energie vrij. Dat kun je zien in de natuur om je heen. Maar ook voelen in jezelf. Die vitale energie dient echter wel onder controle gehouden te worden en mag geen losgeslagen eigen leven gaan leiden. Het gaat over een vanzelfsprekende ontvouwing naar buiten van hetgeen van binnen gegroeid is. Daarbij is dosering belangrijk: niet te snel en niet te langzaam, niet te hard en niet te zacht.

Lees meer over Leven en werken in het ritme van de Seizoenen van Jaap Voigt

Leave A Comment