Herfst

Rijpheid

Het expansieve gevoel van de zomer neemt steeds meer af en komt langzaamaan tot stilstand – wat haaks kan staan op de vele opstartactiviteiten die na de zomer plaatsvinden! Doe het allemaal ietsje rustiger aan en blijf goed bij jezelf. De aarde hoeft nu niet actief bewerkt te worden en onze ziel evenmin. En zoals de bomen nu langzaamaan hun bladeren gaan loslaten, kunnen wij ook verstillen en loslaten wat niet meer bij ons past. Door loslaten ontstaat er weer nieuwe ruimte.

fallDe periode van uitbundige, naar buitengerichte groei van de zomer is voorbij. Nu is het tijd om na te mijmeren over wat er verworven is en daar lessen uit te trekken. Het is tijd om het wat meer in jezelf te zoeken en om de balans op te maken. De dagen worden korter en door de toenemende duisternis ga je het contact met het licht steeds meer koesteren. (Innerlijk) licht biedt ruimte voor nieuwe groei, voor een mogelijke ommekeer in ons leven. De herfst is een krachtige tijd voor wat meer inkeer in jezelf als voorbereiding op de winter.

De dingen die in je gegroeid zijn dit jaar, komen nu langzaamaan naar buiten. Hou het nog even klein en low profile, zoek nog geen waardering.  Lukt het je om een instrument te zijn voor wat je naar buiten moet brengen, zonder dat je de erkenning van anderen daarvoor nodig hebt? Werk zorgvuldig en houd precies je eigen juiste maat. Herken je impulsen om ‘even snel iets voor elkaar te willen krijgen’ maar trap er niet in.  Onderzoek rustig voor jezelf waar je in je element bent en werkt aan wat je écht bezielt. Wat werkt hierin mee en wat werkt er tegen?

Lees meer over Leven en werken in het ritme van de Seizoenen van Jaap Voigt

Leave A Comment