Green smoothies (deel 1)

Kwaaltjes

Veel mensen nemen kwaaltjes als hoofdpijn of migraine, weinig energie, vermoeidheid, slaapproblemen, een opgeblazen gevoel na het eten, overgewicht, huidproblemen, etc. voor lief. Ze denken dat ze ‘best gezond’ eten en dat het normaal is dat je af en toe ergens last van hebt. Of ze zijn zelfs zo gewend aan hoe ze zich voelen, dat ze niet beter weten. Zo was het bij mij in ieder geval wel!

Wat zij echter niet beseffen is dat alle bovenstaande problemen, en veel andere ook, een gevolg zijn van tekorten aan vitamines en mineralen in je lichaam (zogenaamde deficiënties) en teveel toxische (giftige) stoffen in je lichaam. Daardoor vermindert je natuurlijke weerstand en steken diverse klachten zich de kop op. Je kunt braaf 200 gram groente en 2 stuks fruit gaan eten. Maar afgezien van het feit dat als je groente kookt het een deel van zijn voedingswaarden verliest en het praktisch lastig is om bijvoorbeeld 200 gram rauwe bladgroente op te eten… is dat niet voldoende!

Groene smoothies kunnen je lichaam op een eenvoudige manier geven wat het nodig heeft.

Wat is een Groene Smoothie?

Een groene smoothie is een drankje van bladgroente zoals spinazie, sla of andijvie, fruit en water. De zoete smaak van fruit overheerst enorm, waardoor het al snel een zoet drankje wordt als je er (te)veel fruit in doet. Door dit in een blender te bereiden kan je letterlijk binnen een paar minuten een super vitaal drankje drinken, zonder dat je groente hoeft te koken. Spoel de blender daarna even om met heet water en klaar.

In een handomdraai krijg je het driedubbele terug aan meer energie, beter immuunsysteem, betere huid, betere stoelgang, betere bloeddruk. Het is een belangrijke preventie van diverse ziekten. Ontbijten met een green smoothie was voor mij persoonlijk het begin naar hersteld balans en na 25 jaar heb ik mijn zware medicijnen afbouwen. Dit is helen van binnenuit. In plaats van symptoombestrijding waardoor je lichaam er slechts meer en meer belastende stoffen bij krijgt en het aantal aan kwalen stijgt.

[EXPAND De voordelen van groene smoothies nog even op een rij (uitklaptekst):]
1. Je krijgt meer energie
Smoothies geven een krachtige boost aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere voedingsstoffen. Omdat je natuurlijke producten eet in de meest optimale vorm om het te verteren, worden de voedingstoffen heel snel en beter opgenomen en zul je meer energie hebben.

2. Het bevordert een goede spijsvertering
Smoothies zorgen voor een goede spijsvertering en bevorderen de stoelgang. Zorgen dat je darmen schoon zijn, is één van de belangrijkste dingen die je voor je lichaam kunt doen. De darmen verwijderen de afvalstoffen en het verteerde eten.

3. Het vermindert de behoefte aan tussendoortjes
Groene smoothies verminderen het verlangen naar zoete en zoute snacks, omdat je de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Je zult merken dat na een paar weken smoothies te hebben gedronken, je meer trek zult krijgen in gezonde dingen, zoals groente en fruit.

4. Het ondersteunt bij het afvallen
Je lichaam krijgt alle voedingstoffen binnen die het nodig heeft. Je zult minder ongezonde snacks eten, waardoor je zult afvallen.

5. Het ondersteunt bij een gezondere huid
Wanneer je darmflora goed werkt, elimineert je lichaam alle afvalstoffen op een efficiënte manier. Meestal hebben mensen met acne of andere huidproblemen een onregelmatige darmflora. En wanneer de afvalstoffen je lichaam niet via de darmen kunnen verlaten, doen ze dat via een andere route: je huid. Door groene smoothies te drinken verbeter je de darmflora, dus ook je huid.

6. Je krijgt meer zin in lichaamsbeweging
Je lichaam wordt graag gebruikt, maar verwerkt eten uit blik geeft ons niet de energie die we nodig hebben. Vervang dit eten met gezond eten zoals de groene smoothies en je lichaam zal barsten van de energie.

7. Je krijgt een sterker afweersysteem
Groene smoothies zijn rijk aan antioxidanten en fytonutriënten. Niet alleen geef je hiermee je lichaam de beste verdediging tegen ziektes, maar ook neem je een variëteit aan natuurlijk bestanddelen op die essentieel zijn voor een optimale gezondheid. 8. Haar en nagels groeien sneller en sterker[/EXPAND]

Twee green smoothie recepten:

 • 1 banaan
 • handje blauwe bessen (vers of uit de vriezer)
 • 2,5 kopjes water
 • grote handvol donkergroene bladgroenten (bijvoorbeeld boerenkool)
 • voeg er eventueel wat gepelde hennepzaadjes (zeer eiwitrijk, rijk aan omega 3,6, en 9 en bevatten van nature calcium, magnesium, ijzeren vitamine E) aan toe

Of deze, als je wat meer durft te experimenteren (je kunt alle soorten groenten en fruit in de blender doen!)

 • 2-3 handen vol met sla of spinazie
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 appels
 • 1 peer
 • handje peterselie en/of koriander
 • water (hoeveelheid is weer afhankelijk van de dikte van de smoothie)

Doe alles in een blender en mix het geheel tot een zachte massa.
NB: je kunt het beste beginnen met het water en het zachte fruit. Als dat mooi gemengd is kun je er de hardere groenten bij voegen. Dit is beter voor je blender.

Bij een groene smoothie is de verhouding 60% groente en 40% fruit. Ook daarin kan je percentage groente geleidelijk aan verhogen. Ook het toevoegen van ‘superfoods‘ zoals gojibessen, incabessen, chia zaad, cacao nibs, noten, etc. kunnen een heerlijke toevoeging zijn!

Hungry for change

Mocht je nog niet overtuigd zijn van het belang van (gezond) eten op je gezondheid en meer inspiratie nodig hebben, dan raad ik je aan de films Hungry for Change en FoodMatters (trailer) te kijken. De eerste is tot en met 31 maart gratis online te bekijken. Dat zou ik zeker doen! FoodMatters heeft ook een erg informatieve nieuwsbrief.

Leave A Comment