De rijkdom van de herfst

Bonbons van tamme kastanje-mousse in chocolade

De lekkernijen groeien en vallen voor je voeten als je nu door de prachtig gekleurde hersftbossen zwerft. Wat een rijkdom!
Laatst liepen we op een smal paadje tussen de bomen door, toen we wat hoorden ritselen in de droge bladeren op de grond. Even later kraakte het tussen de bladeren in het maisveld. Ritsel. Ritsel… kraak… We verstilden om te kijken of we het dier dat daar rondscharrelde konden zien. Ritsel… plok… plok! Plok-plok-plok…! Tok!

Plokplok tok?!! Mooie volle glanzende ronde tamme kastanjes vielen om ons heen van de bomen, in grote hoeveelheden. Recht voor onze voeten, zo voor het oprapen. De meesten nog half verpakt in hun stekelige jasje.
We hebben geraapt wat we konden dragen in onze zakken en thuis hebben we ze gepoft. Omdat de kinderen de smaak van de gepofte kastanjes wel spannend maar wat ook raar en droog vonden, hebben we er de volgende dag kastanjemousse (in de smaken vanille en chocolad) van gemaakt voor op de pannenkoeken.
Heerlijk!

Op dag drie hadden we nog een grote hoeveelheid kastanjemousse over.
Mijn lief kreeg spontaan briljante chocolade fantasieën en ik ben verder gaan experimenteren…! Het zijn  orgastisch lekkere kastanjemousse bonbons met een hart van verse bosbes in een jasje van pure chocolade geworden…!

Kastanjes poffen

Kastanjes zijn het lekkerste als je ze poft (dat kan in de open haard, maar ook bijvoorbeeld in de oven of in de pan). Om te voorkomen dat de kastanjes ontploffen of heel onregelmatig ‘gaar’ worden, snijd je met een scherp mes in een kruisje in de punt.

De gepofte kastanjes iets af laten koelen en goed pellen. Dat gaat het beste als ze nog warm zijn.

Kastanjes poffen in de openhaard Het is natuurlijk het leukst om de kastanjes in een open vuurtje te poffen. Maak een mooi bedje van gloeiende kooltjes en leg de kastanjes hierop. Als de kastanjes gaan poffen kun je ze er uit halen.

Kastanjes poffen in de oven De makkelijkste manier om kastanjes te poffen is door ze in de oven te leggen. Verwarm de oven voor op 220 graden en laat de kastanjes zo’n 10 tot 20 minuten op de bakplaat liggen. Als ze open springen en lekker ruiken kun je ze uit de oven halen.

Kastanjes poffen in de pan Pak een grote pan en laat daar wat boter of kokosolie in smelten – voor elke 250 gram kastanjes zo’n 10 gram vet.
Na ongeveer 20 minuten zijn ze goed gepoft en kun je ze weer af laten koelen.

Kastanjes koken Je kunt kastanjes ook koken – dat gaat het beste als je ze eerst pelt. Hiervoor dompel je ze (ingesneden) een paar minuten in kokend water. Voor een hartige puree kook je ze in bouillon en voor een zoet gerecht in de melk.

Kastanje Mousse

Ik heb de gepofte kastanjes gepeld en gekookt in sojamelk met een beetje vanillesuiker. Daarna heb ik ze gepureerd en mousse van gemaakt. Bij een deel heb ik cacaopoeder, raw cacao nibs en een scheutje frangélico (hazelnootlikeur) toegevoegd. Dit hebben we gegeten op vers gebakken pannenkoeken. Mmm!

Kastanje bonbons in chocolade

De mousse die over was heb ik af laten koelen in de koelkast. Daarna heb ik er balletjes gedraaid, met een verse blauwe bes in het hart.
Die balletjes heb ik weer even goed koud en stevig laten worden in de koelkast.
In de tussentijd heb ik chocolade gesmolten: dat gaat het beste door de chocolade in een kommetje te doen en dit kommetje au bain marie te verwarmen.

Daarna heb ik de kastanjeballetjes een voor een voorzichtig ondergedompeld in de gesmolten chocolade (met behulp van twee theelepeltjes, want het werd al snel een plakkerige boel) en ze laten opdrogen om keukenpapier. Toen ze stevig genoeg waren om ze op te kunnen pakken heb ik ze met elkaar in een doosje gedaan en in de koelkast gezet om verder op te stijven.

Hoewel ik gek ben van chocolade, vind ik niet alles met chocolade lekker.
En over het algemeen vind ze vaak te zoet, te weinig chocola en te veel andere smaakjes. Deze zelfgemaakte kastanjebonbons met een verrassend fris hart van verse bosbes en een dikke jas van pure chocolade waren de lekkerste bonbons die ik ooit gegeten heb!!
Ik verheug me alweer om verder te experimenteren met alle variaties die ik hierop kan bedenken – want je kunt natuurlijk àlles door die kastanjepuree mengen!

Tot half november zijn er nog overal tamme kastanjes te vinden.
Ze komen niet altijd zo vers recht voor je neus van de bomen vallen en drogen vrij snel uit. Je kunt checken of ze nog goed zijn door ze onder te dompelen in een bak water – degene die gaan drijven zijn niet meer voor consumptie geschikt.

Leave A Comment