De appel en de boom

A: Heb je wel eens een appel gevoeld?

B: Wat een vreemde vraag. Een appel voelen. Ja, natuurlijk heb ik wel eens een appel gevoeld. Bij het uitkiezen in de supermarkt voel ik wel eens een appel om te kijken of ie nog vers is, geen vlekjes heeft enzo. Dus ja, ik heb wel eens een appel gevoeld.

A: Ik vertel je waar ik naartoe wil. We kennen appels als een gezond fruit, goed voor ons mensen. We kweken ze aan fruitbomen en oogsten ze en dan eten we ze op. Goede vitamines, dorstlessend, en nog lekker ook. Allemaal prima. Maar heb je wel eens stilgestaan bij wat een appel eigenlijk is?

B: Nou je het zegt, eigenlijk niet zo. Iets met zaden?

A: De essentie van een appel is, dat ie een veilige en voedzame omgeving biedt voor het zaadje dat in de kern zit. Een soort voorraadkast, die precies de voorwaarden aan boord heeft voor dat ene zaadje. En dat zaadje groeit vervolgens weer uit tot een volwassen boom, en zo herhaalt de cyclus van geboorte, groei en verval zich. De cyclus van leven.

B: Gôh, nooit bij stilgestaan.

A: De appel weet wat ie te doen heeft. Dat is levenskracht. Wij mensen hebben ook zo’n essentie in onszelf zitten. We hebben het alleen zo ingewikkeld gemaakt dat we die essentie helemaal niet meer zien. We denken dat gehoorzaam zijn op school, je diploma halen en dan een baan en hypotheek nemen, onze bestemming is. Maar ik heb ervaren dat we een heel andere bestemming hebben, en dat is: het leven vieren en liefde brengen voor onze medemens, en ook voor onszelf. Ik heb een personal coach genomen (Minke Voorhorst) en zij heeft me dit pad gewezen. Door meditatie en lichaamsoefeningen creëerde ze innerlijke rust in mij, zodat ik bij de vruchtbare stilte in mezelf komen. En het mooie is dat die stilte overal is. Er is een kracht, die maakt dat wij en alles bestaat. Wetenschappers hebben dat nog niet begrepen. Maar die kracht, als die er niet was, zouden we hier ter plekke in elkaar vallen. Die kracht zit in ons allemaal. Je kunt het de Goddelijke Kracht noemen. En appels hebben geen wetenschap nodig om dat te doen waarvoor ze gemaakt zijn: de essentie tot volle bloei brengen.

B: Ik kijk vanaf nu anders tegen appels aan, that’s for sure!

A: You bet! (knipoog), April 7, 2014

Lex Hupe, Wijs Vooruit

Leave A Comment