bubbels en bruis

Kefir Water – een natuurlijke probiotica, zeer goed voor de spijsvertering

Het bubbelt en bruist van jewelste in mijn keuken: grote potten met op en neer dansende waterkefirkorrels die een verfrissende, licht bruisende, probiotische drank creëren.

Het zijn net een huisdieren: ze moeten goed verzorgd en op tijd gevoerd worden. Een leuke hobby (al moet ik nog even oppas regelen voor in de vakantie 😉

Ik ben aan het experimenteren met kefir water in allerlei smaakjes (onder meer met sinaasappel, munt, gojibessen, cranberries en cocoswater). De sinaasappelkefir doet het zelfs goed bij mijn puber, als alternatief voor fanta! Je kunt er ook een smaakje aan geven met specerijen, bijvoorbeeld door een lepel ster anijs, venkelzaad of kummelzaad of verse gember aan toe te voegen.
Je kunt ook met (verse of gedroogde) kruiden (-theeën) een kefir drank maken. Je kunt ook een mix maken van gedroogde bloemen en kruiden, maar om de smaak nog te kunnen herkennen kun je er beter niet meer dan vier gelijktijdig gebruiken. Je kunt de kruiden kefir maken op twee manieren. De een met het trekken van kruiden in koud water, waarbij de extracten niet verloren gaan door ze te koken . De andere door er eerst een soort thee van te maken, dus koken of trekken in heet water.

NB: Om te zorgen dat de kruiden niet ingroeien in de kefir, kun je de kefir korrels het beste in een zakje (van een natuurlijk materiaal) doen.

Ik ben begonnen met het maken van Kefir Water omdat het een gezond en betaalbaar alternatief is voor de dure probiotica uit een potje, wat ik vaak slikte omdat ik last had van mijn stofwisseling. Kefir water heeft een keur aan rechtsdraaiende melkzuurbacteriën en gisten die in een symbiose samenleven en het is erg goed voor een gezonde spijsvertering.
Kefir verhindert dat er stoffen in de darmen rotten. Als je kefir dagelijks drinkt, blijf je gezond volgens de Duitse arts Drasek, die deze zeldzame werking al voor de tweede wereldoorlog vaststelde. Als je ziek bent, kan kefir een flink handje toesteken. Je moet dan wel ’s morgens, ’s middags en ’s avonds een halve liter ervan drinken. Kefir is geen hinder voor de spijsvertering, omdat het bloed de stoffen snel opneemt.

De drank bevat na bereiding vitamine B1 (Thiamine), B2, B6, B12, C, D en H (Biotine). Het bevat ook mineralen en essetiële aminozuren, waaronder Tryptofaan. Dit stofje werkt rustgevend op het zenuwstelsel. Al met al zeer gezond dus!

Verder is een natuurlijk middel wat helpt tegen:
– verstoorde stoelgang (diarree, moeilijke stoelgang)
– maag en darm aandoenigen (zielte van Chrone)
– ontstekingen van de luchtwegen
– ontstekingen van blaas en nieren
– huidaandoenigen (uitslag, eczeem)
– hoge bloeddruk
– bloedarmoede
– candidas
– zenuwziekten
– tuberculose
– inwendige zweren
– bronchitis
– MS
– hartinfarct
– gal- en leveraandoeningen
– voor meer energie en levenslust
– om te ontslakken en de verstoorde darmbalans weer goed te krijgen, (bijvoorbeeld na een antibioticakuur)

Hoe maak je kefir water?

Ik zal hier de bereiding geven voor 1 liter kefir water, eventueel de hoeveelheden naar verhouding overeenkomstig aanpassen.
Kefir water kun je beginnen met zo’n 50 gram aan korrels, die zich gedurende het proces vermeerderen. Ik gebruik meestal een fles van anderhalve liter voor 100 gram korrels / 1 liter water of een van twee liter voor 130 gram korrels en 1,3 liter water.


Benodigheden

 • 100 gram kefirkorrels
 • 1 liter bronwater
 • Een zoetmaker: 2 à 3 eetlepels rietsuiker, vruchtensuiker, palmsuiker, oerzoet, ahornsiroop, honing of diksap
  NB: in mijn ervaring bubbelen en vermeerderen de waterkefirkorrels het beste op biologische rietsuiker
 • Wat gedroogde vruchten (liefst 2 à 3 biologische vijgen, maar abrikozen, dadels, rozijnen of andere zoete gedroogde, ongezwavelde vruchten werken ook) – als je meer gedroogd fruit gebruikt heb je minder suiker nodig.
 • 0,5 tot een hele biologische citroen, afhankelijk van de grootte. Deze kun je ook eventueel achteraf uitpersen en toevoegen.

NB: eventueel recept naar verhouding aanpassen

Werkwijze

 • Doe alle ingrediënten in een weckpot, de citroen grondig spoelen, door midden snijden met schil en al – mocht je toch geen biologische citroen hebben, verwijder dan in ieder geval de schil
 • Roer nu flink zodat de suiker goed oplost
 • Sluit de weckpot en zet hem op een lichte plaats (bijv. in de vensterbank).
 • Laat de bereiding nu twee dagen staan. Hoe lichter de pot staat, hoe werkzamer de korrels worden en hoe beter ze aangroeien.
  Het koolzuurgehalte stijgt van dag tot dag en de kefir korrels gaan door het opborrelende koolzuurgas naar de oppervlakte borrelen.
  De kefir korrels vermenigvuldigen zich dat het een lieve lust is.
 • Roer af en toe nog eens voorzichtig in de pot, dan kan de suiker beter oplossen.

  NB: Als je de kefir 24 uur in de pot laat staan, werkt hij licht laxerend . Na 48 uur werkt hij normaliserend. Kefir ouder dan 48 uur (maximaal 96 uur ) werkt stoppend

 • Na deze periode is de kefir klaar.
 • Vis eerst de vijgen (rozijnen, abrikozen of wat dan ook) eruit.
 • Druk het sap uit de citroenen in de kefir komt en gooi de rest weg.
 • Giet het vocht door een plastic zeef in een fles die je goed kunt afsluiten en zeef de kefir korrels eruit

  NB: Gebruik geen metalen zeef (hier kunnen de kefir korrels niet tegen), alleen plastic. En om te roeren gebruik je best een houten lepel. Anders gaan er waardevolle stoffen verloren.

 • Spoel de kefir korrels, die zich vermeerderd hebben, even af onder stromend water. Zij kunnen meteen opnieuw gebruikt worden voor een nieuwe bereiding.
 • De korrels die ik te veel hebt bewaar ik in een aparte weckpot met wat bronwater en rietsuiker. Ook die roer ik af en toe om en om de paar dagen voor ik ze wat biologisch rietsuiker bij. Soms ververs ik het water. Je kan ze best lang bewaren – soms duurt het even voor ze weer op gang komen, maar veel licht, warmte en suiker doen wonderen.

NB: gebruik bij het schoonmaken van de weckpot geen schoonmaakmiddelen, kefir is daar erg gevoelig voor.

Leave A Comment