Be the change you want to see in the world

Want something? Make it happen!

Nadat ik ruim 20 jaar geleden bijna een jaar door Afrika had gezworven, was ik er binnen een jaar weer terug. De reden was dat ik natuurlijk mijn kleine zwarte naamgenootje wilde ontmoeten: Minke Mdogo (letterlijk ‘Kleine Minke’). Vanaf dat moment was ik Minke Mkubwa (‘Grote Minke’).

Nou ben ik behoorlijk klein van stuk, maar…

Be the change you want to see in the world 1

tot grootse dingen in staat.

 EN JIJ BENT DAT OOK!

 

 

 

 

 

“Be the change you want to see in the world.” – Mahatma Gandhi

Zo brak mijn hart toen ik hoorde dat Minke Mdogo met ernstige verschijnselen van vervuild drinkwater – kantjeboord!- in het ziekenhuis had gelegen en al het geld wat naarstig door haar ouders bijeen gespaard was haar middelbare school in één klap weg was door de hoge rekening.

Ik heb me op dat moment (zelf, innerlijk) gecommitteerd aan de schoolcarrière van Minke Mdogo.

Be the change you want to see in the world 2

Nou was ik in de jaren ervoor al regelmatig bijgesprongen door (soms met behulp van mijn ouders of anderen) schoolgeld, schoolkleding, schoenen etc. te betalen voor Minke Mdogo. Want wie geen (geld voor) schoolboeken en een pen of potlood, schooluniform en schoenen heeft, is op school niet welkom. Minke is een leergierig meisje wat meer van de wereld wil zien dan haar moeder – die nog nooit uit het dorp weg geweest is. En ze realiseerde zich dat school hier een belangrijke rol in speelt.

Keniase meisjes helpen van jongs af aan hun moeder. Na school eerst koken, hout hakken, schoonmaken en wassen en dan pas huiswerk maken. Als dat niet af is stuurt de meester ze terug naar huis. Vaak zitten ze dan ook bekaf op school. Ook als het druk is thuis doordat er gasten zijn, of als het oogsttijd is, missen de kinderen schooldagen omdat ze moeten meehelpen.

Ze had met veel moeite de lagere school afgemaakt, was inmiddels al 18 jaar en wilde dolgraag nog aan de middelbare school beginnen. Keniaanse middelbare scholen zijn meestal privéscholen en niet te betalen voor een kleine boer als Silas Omanyo, de vader van Minke Mdogo. Maar voor mij helaas ook wat te veel van het goede. Om bij te kunnen dragen aan haar middelbare school was er iets fundamentelers nodig.

Be the change you want to see in the world 3

Ik ben gaan twitteren over de situatie daar met de vraag wie me wilde helpen. Verrassend genoeg stroomde hulp uit allerlei hoeken toe, van bekenden maar ook van onbekenden die mijn plan een warm hart toedroegen. Met behulp van vele anderen heb ik een benefietmiddag georganiseerd die zelfs verschillende kranten en de radio haalde en zo kreeg ik de kosten voor de nieuwe middelbare school van Minke Mdogo bij elkaar. Iedereen die meewerkte deed dit vrijwillig en belangeloos.

Maak duidelijk wat je wilt bereiken en vraag de hulp van anderen.

De daarop volgende jaren heb ik op een zelfde manier benefiets georganiseerd, waarmee ik inmiddels ook het schoolgeld voor Minke’s zussen en broertjes bij elkaar sprokkel. Alle kinderen gaan nu naar school! Op 17 maart j.l. was de laatste – en meest succesvolle van alle edities. Blijkbaar worden mensen aangetrokken door dit soort initiatieven: hulp zonder strijkstokken. Al het geld van de toegangskaarten, de hapjes, drankjes en de schenkingen is zonder tussenkomst van hulporganisaties direct terecht bij de familie Omanyo terecht gekomen om de schoolkosten van te betalen!

Het gaat goed met de kinderen. Minke Mdogo was de middelbare school met een flinke achterstand begonnen. Met bijles is ze het eerste jaar doorgekomen. Aan het eind van het jaar had ze ‘position 7 out of 34’.  In het tweede jaar won ze de drama en muziek award van de school. En in het derde jaar had ze ‘position 1’ in de klas! Dit jaar doet ze haar examen.

Wil jij ook meehelpen om Minke Mdogo en haar broertjes en zusjes op school te houden en zo de toekomstperspectieven een stuk te vergroten? Zie Minke, Minke en jij. Of wil je op de mailinglist van de nieuwsbrief zodat we je op de hoogte kunnen houden van volgende events.

Maar de moraal van dit verhaal is eigenlijk:

dream big. And make it happen!

Leave A Comment